Съвети за слънцето, лятото и хомеопатията

Прекомерната светлина и излагане на слънце води до преждевременно остаряване на живия организъм. Знаем как увяхват растенията изложени на силно слънце, особено ако няма вода. Под микроскоп добре загорялата кожа на слънце почти не се различава от кожата на старец, затова и толкова бързо губим този повърхностен слой. Най-неприятно обаче е слънчевото изгаряне, което най-често е резултат от опита да направим тен за един ден.

Малките деца са особено податливи на слънчево изгаряне и изискват повече внимание, поради риска от бързо обезводняване, получаване по-лесно на топлинен или слънчев удар. Тревожна е нарастващата заболеваемост от рак на кожата, като следствие от изтъняващия озонов слой и многото химия, която се използва в ежедневието.

Съществуват няколко прости правила, следването на които предпазва от доста проблеми, а има и хомеопатични препарати, които използвани своевременно, помагат доста добре за преодоляване на възникналите беди.

  • Първо правило нека излагането на слънце да е постепенно, особено през първите дни.

Ако кожата получава дозирано слънце се задейства естествения защитен механизъм, под формата на пигмента меланин и привикването става безопасно. Въпреки, че съм привърженик на индивидуализираното използване на хомеопатични препарати, съм подбрала някои варианти, които могат да са полезни в тези случаи. За по-бърза адаптация може да се помогне със следните хомеопатични лекарства: Сулфур, Купрум сулфурикум, Соле, Цинкум фосфорикум и разбира се най-добре с „вашето си“ лекарство предписано от хомеопат.

Използването на какаово масло с капка лавандулово в него, като естествена защита има много добър ефект. Но при всички положения първите два, три дена е добре да има и крем със слънцезащитен фактор.

  • Второ правило не се претопляйте и не се излагайте прекалено много директно на слънце.

При високи температури значително се увеличава потенето, губи се много вода (в някои случаи повече отколкото с урината!) и жизнено важни минерални соли. Необходимо е да се приемат достатъчно течности, слабоминерализирана минерална вода, айран със сол, както и много плодово-зеленчукови сокове за възстановяване на минералния баланс.

В подобни случай са много полезни Шуслеровите соли- ШС3 и ШС5 при зачервяване и превъзбуда от излагането на слънце. ШС8 и 7– за регулиране на водно-солевия баланс и последствията от продължително стоене на плажа.

Ако все пак сте прегрели, може да ви са от полза Натриум карбоникум (за главоболие от слънце), Гелсемиум (ако има сънливост и тръпки), Карбо вегетабилис (особено за деца, които стават вяли, сънливи, боли ги глава и им се гади).

  • Трето правило – пазете кожата си!

Тя е най-големия по площ орган в тялото, защитава ни от вредни външни въздействия, също така е и отделителен орган. Чрез потта се отделят много токсини и ненужни за тялото вещества. Слънчевите дерматити са често срещан проблем, който може да се получи, както от слънцето, така и от използване на някои кремове. В тези случаи се препоръчват следните лекарства – Хиперикум (обрив от малки възелчета или мехурчета, по изложените на слънце части), може да се вземе и мехлем с Хиперикум, който има много добро действие, Натриум муриатикум, Фосфор, Ацидум флуорикум.

Често те помагат и при слънчева алергия, със силно сърбящи пъпчици или мехурчета, непосредствено след излагането на слънце.

Маски с хума, желтък и ненаситени мастни киселини се отразяват чудесно.
  • Четвърто правило- ако все пак се е стигнало до слънчево изгаряне

Използвайте силно овлажняващ крем, който не запушва порите. Добавки като алое вера и хиперикум вършат чудеса в такива случаи. Задължително прибегнете до следните хомеопатични лекарства: Апис ( различна големина мехури с пробождаща болка), Кантарис (пареща болка с мехури), Уртика (мехурчета с парене и сърбеж, като при копривна треска), Арника (зачервяване). ШС3 и 8 също могат да се добавят.

Добавки като алое вера и хиперикум вършат чудеса в такива случаи.
  • Пето правило – при съмнение за топлинен или слънчев удар трябва да се предприемат бързи действия!

Това са сходни и опасни състояния, които могат да имат сериозни последствия.

Топлинен удар може да се получи както на слънце, така и на сянка, ако времето е много горещо или повишена чувствителност на човека. Започва най-често с главоболие, световъртеж и отпадналост. По-късно се появява сгорещяване с прилив на топлина в главата, сухота на кожата, сърцебиене, учестено дишане и пулс. Може да се стигне до загуба на съзнание.

Слънчевия удар има подобни симптоми, но често има гадене, слаб пулс, обилно изпотяване, тревожност и пак загуба на съзнание.

Пострадалият трябва незабавно да се пренесе на сянка и по-хладно, на главата се поставя намокрена студена кърпа, дава се малко вода. В такива случаи е добре да имате в хомеопатичната аптечка:

Беладона – лицето е зачервено, горещо, потно, зениците са разширени. Има силно пулсиращо главоболие, може да се забележи пулсацията на сънните артерии. Пострадалия усеща силна горещина и сухота в организма и е много жаден за студени напитки.

Глоноин – най-типично е оплакването от много силно разцепващо главоболие, сякаш главата ще се спука, цялата кръв сякаш отива в главата. За разлика от беладона човекът иска студен компрес на главата, не толкова студени напитки.

Апис – подходящ при случаи, когато лицето е подпухнало, бледорозово и отекло. Има непоносимост към докосване. Може да си върти главата или да я притиска към възглавницата.