Какво е пролетна умора и как да я надвием

Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия.

Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна умора и сезонни афективни разтройства.

Според някои експерти, балансът на хормоните в организма може да има съществена роля. Тази теория предполага, че по време на зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

Пролетна умора – Симптоми

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Пролетна умора – Диагноза

Липсват диагностични тестове за поставяне на диагнозата пролетна умора. Симптомите, които се наблюдават при това състояние обаче, се откриват и при по-сериозни заболявания. Повишената умора и намалена физическа активност се наблюдават при анемичен синдром, който може да се дължи на различни болестни състояния. Умората и повишаването на теглото могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза.

Затова е важно преди оплакванията на пациента да се припишат на пролетна умора, да се направят някои рутинни изследвания, с които да се изключат по-сериозни състояния. Пълна кръвна картина ще покаже нивата на хемоглобин и броят на червените кръвни клетки. Понижените показатели говорят за анемичен синдром и трябва да се търсят причините за неговото наличие – кървене от стомашно-чревния тракт, дори скрити злокачествени заболявания.

Пролетна умора – Терапия

Тъй като умората не е типично заболяване, лесно е да се разбере защо няма и лечение към чувството на умора. Въвеждането на някои промени в начина на живот и хранене, могат в голяма степен да повлияят чувството на изтощение. Ако се консумират предимно храни, богати на мазнини и въглехидрати и недостатъчни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява на пролетна умора значително се повишава. Затова е важно диетата да бъди максимално балансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание на мазнини и прости захари.

Въпреки умората е добре да се повиши физическата активност и то предимно активността на открито. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава експозицията на естествена светлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин Д.

Приемът на течности не трябва да спада под 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.

Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата. Други средства срещу пролетна умора са сауната, масажите, ароматерапия с есенциални масла с ободряващ и тонизиращ ефект – цитрусови масла, които могат да се добавят както в специални лампи, така и във ваната за къпане.

Голямо разнообразие от хомеопатични средства може с успех да се приложи при физическа и психическа умора. Те се прилагат под езика, в разреждане 30CH за около 2-3 седмици.

Cinchona помага на организма да се събуди с енергия сутринта. Това е един от най-добрите хомеопатични препарати при лесна физическа умора, замайване и гадене.

Kali phosphoricumсе прилага най-вече при психическа умора, дължаща се на прекомерно натоварване с работа и нарушен сън. Умората често е съчетана с раздразнителност, главоболие и нарушения в съня.

Phosphoricum acidumсе използва, когато пациента изпитва чувство на безразличие и флегматичност през целия ден. Загуба на енергия и концентрация се съчетават с пониженото настроение и намален апетит. Има силно влечение към плодови сокове.

Хранителни добавки и фитотерапия също се прилагат с успех при прояви на пролетна умора.

Пчелно млечице – богато на витамини и микроелементи, то е ефикасен тоник при физическа и психическа умора.

Добавки с микроелементи като желязо, манган, магнезий и мед са незаменими за виталността на организма.

Женшен – американският и азиатският женшен са адаптогени, които повишават жизнеността, повишават физическата и психическата енергия. Още по-силен ефект има сибирският женшен, който не трябва да се приема повече от 60 дни.

Джинджифил – има отлични детоксикиращи свойства и повишава енергията. Джинджифил е особено полезен е при хора с хранителни разстройства.

Гуарана – плодовете от това растение съдържат калций, магнезий, фосфор и калий. Те повишават енергията и подобряват настроението.

Годжи бери – вкусно средство за борба с пролетната умора, богато на витамини и микроелементи. Тези дребни плодове повишават виталността, настроението и съня.